Witam!
Dziś udałam się na Daleki Wschód, żeby pokazać Wam zastosowania Krokosza barwierskiego, a dokładnie jego kwiatów. W naszym świecie, gdy wpisze się "Krokosz" w internet od razu wyskakują wszelkie oleje i olejki z jego nasion. Jednak oprócz wszelakich mikstur z nasion tej sympatycznej roślinki zastosowanie mają również kwiaty (Flos Carthami).
Chiński "Czerwony Kwiat"
Kwiat krokosza barwierskiego w Chinach nazywany jest bardzo prosto - Hong hua, co oznacza dosłownie "czerwony kwiat" (taka szybka lekcja języka chińskiego przy okazji (: ). Jest to jedna z wielu roślin używanych w medycynie tradycyjnej. Ponoć najlepsze kwiaty zbierane są w Tybecie:)
Według chińczyków jest to zioło ściśle związane z krwią. Ożywia krew, reguluje przepływ. A więc stosowane jest głównie przez kobiety podczas bolesnych miesiączek czy przy wysypkach. Bywa też używany zewnętrznie do okładania ran i siniaków. Ponoć bardzo dobrze działa podczas relaksujących kąpieli na bolące mięśnie i stawy, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Oczywiście nie należy stosować krokosza w nadmiarze, czyli myślimy nim czegoś sypniemy za dużo, gdyż w dużych ilościach krokosz może powodować bóle głowy. Zamiast pomóc, zaszkodzi. Nie należy stosować go podczas ciąży.
Bardziej przyziemne zastosowania :)
Najczęściej stosowany jest jako dodatek do herbaty, lub zamiast herbaty. W internecie pełno jest ofert mieszanek z dodatkiem czerwonego kwiatu. Ma on dość mocny, lekko marchewkowy smak i czuć go wyraźnie w herbacie. Dlatego najlepiej sypać go dość oszczędnie, jak przyprawę do naparu:)
Oprócz tego kwiat ma zastosowanie w kuchni węgierskiej, o czym już pisałam. Myślę, że miałby zastosowanie również w mieszankach przypraw, nadając im zarówno barwę jak i ciekawą nutę smakową.
Kwiatami barwić można potrawy, ale i materiały. Zatem jeśli chcemy zafarbować coś naturalnym barwnikiem na żółto czy pomarańczowo, kwiaty krokosza się nadadzą!
Źródła:Oprócz tego kwiat ma zastosowanie w kuchni węgierskiej, o czym już pisałam. Myślę, że miałby zastosowanie również w mieszankach przypraw, nadając im zarówno barwę jak i ciekawą nutę smakową.
Kwiatami barwić można potrawy, ale i materiały. Zatem jeśli chcemy zafarbować coś naturalnym barwnikiem na żółto czy pomarańczowo, kwiaty krokosza się nadadzą!
http://www.blogofherbs.com/herbs/herb-of-the-week/herb-of-the-week-hong-hua-safflower-carthami-flos