Witam,
dziś post informacyjny o uprawie mango (Mangifera indica). W internecie mamy bardzo dużo informacji w jaki sposób wysiać nasiona mango, jednak o jego uprawie informacji tych jest niestety mniej. Trochę mnie to dziwi, gdyż jest to jeden z bardziej popularnych na świecie owoców. Zwłaszcza w tropikalnej części świata:)
Dlatego postanowiłam napisać porządnego i wyczerpującego posta o uprawie mango w doniczce:)
Dlatego postanowiłam napisać porządnego i wyczerpującego posta o uprawie mango w doniczce:)
Źródło: plantillustrations.org |
Pochodzenie
Mango indyjskie oczywiście, jak nazwa sama wskazuje, pochodzi z Indii. Badania wskazują na to, że roślina ta została udomowiona niemal 2.000 lat p.n.e. właśnie w Indiach, jednak już 4.000 lat p.n.e. w hinduskich księgach zostały wspomniane drzewa mango. Według legend to właśnie pod tym drzewem odpoczywał Budda, dlatego mnisi chętnie uprawiali mango.
Z Indii najpierw rozeszła się po Azji Wschodniej i Filipin. Przy okazji swoich podbojów owocu spróbował nawet Aleksander Wielki. W XIV wieku arabski podróżnik i geograf Ibn Battuta potwierdził obecność drzew mango w Somali. Do Ameryki Południowej i afrykańskich koloni mango trafiło dzięki Portugalczykom w XVI wieku. Jednak gatunek ten opisany został dla nauki jednak dopiero w 1753 roku przez Karola Linneusza. Jak widać z drzewem mango są związane bardzo znane postacie:)
Opis
Mangifera indica jest wiecznie zielonym drzewem z rodziny nanerczowatych (do tej samej rodziny należy także pistacja czy nerkowiec). Osiąga 10-45 metrów wysokości oraz nieco mniejszej szerokości, o zaokrąglonym, parasolowatym pokroju. Dziko rosnące drzewa nie osiągają wysokości większej niż 10 metrów, natomiast wyselekcjonowane odmiany są nieco niższe, około 3-10 metrów.
Młode liście mogą być wybarwione na żółto-zielono, fioletowo lub czerwonawo, starsze są ciemno-zielone, skórzaste i błyszczące. Dominuje lancetowaty kształt, aczkolwiek zdarzają się odmiany o bardziej zaokrąglonych brzegach. Kilka razy do roku roślina wypuszcza liście "hurtem" podobnie jak awokado.
Co do korzeni, roślina wytwarza zwykle korzeń główny, który zwykle rozgałęzia się tuż pod poziomem gleby na dwa, trzy lub cztery mniejsze korzenie kotwiczące drzewo w gruncie. Mango wpuszcza korzenie dość głęboko, aby dotrzeć do wody w suchym terenie, zatem mogą osiągnąć nawet do 6 metrów długości. Zwykle jednak zapuszczają się około metra wgłąb ziemi.
Aby mango zakwitło musi mieć ponad dziesięć lat (przy uprawie w gruncie). Przy uprawie doniczkowej najprawdopodobniej mango zakwitnie o wiele lat później lub w ogóle. W naturze mango kwitnie raz w roku, często nawet pomijając jeden rok i owocując co drugi. Kwiaty zebrane są w piramidalne wiechy osiągające do 60 cm długości. W większości są to kwiaty męskie, które wytwarzają pyłek do zapylenia kwiatów "biseksualnych" przez pszczoły, osy i muchy.
Młode liście mogą być wybarwione na żółto-zielono, fioletowo lub czerwonawo, starsze są ciemno-zielone, skórzaste i błyszczące. Dominuje lancetowaty kształt, aczkolwiek zdarzają się odmiany o bardziej zaokrąglonych brzegach. Kilka razy do roku roślina wypuszcza liście "hurtem" podobnie jak awokado.
Co do korzeni, roślina wytwarza zwykle korzeń główny, który zwykle rozgałęzia się tuż pod poziomem gleby na dwa, trzy lub cztery mniejsze korzenie kotwiczące drzewo w gruncie. Mango wpuszcza korzenie dość głęboko, aby dotrzeć do wody w suchym terenie, zatem mogą osiągnąć nawet do 6 metrów długości. Zwykle jednak zapuszczają się około metra wgłąb ziemi.
Aby mango zakwitło musi mieć ponad dziesięć lat (przy uprawie w gruncie). Przy uprawie doniczkowej najprawdopodobniej mango zakwitnie o wiele lat później lub w ogóle. W naturze mango kwitnie raz w roku, często nawet pomijając jeden rok i owocując co drugi. Kwiaty zebrane są w piramidalne wiechy osiągające do 60 cm długości. W większości są to kwiaty męskie, które wytwarzają pyłek do zapylenia kwiatów "biseksualnych" przez pszczoły, osy i muchy.
Kwiaty rodzaju Mangifera , źródło: plantillustrations.org |
Warunki uprawy
Mango najlepiej rosną w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, najlepszą temperaturą do wzrostu to 24-27 stopni. Zdecydowanie nie wskazane są przymrozki, roślina nie wytrzyma temperatury poniżej zera. Przystosowane są do wzrostu w gorącym, ale suchym klimacie, gdzie roczne opady wynoszą 150 cm. W naturze drzewa te uprawiane są na wysokościach do 1200 metrów n.p.m., jednak odmiany owocowe uprawiane są niżej by lepiej owocowały.
Gleba powinna być przepuszczalna, z dobrym drenażem. Drzewko zniesie każdy rodzaj gleby jeśli ta zasada będzie stosowana. Co do odczynu drzewko nie ma wygórowanych wymagań i wytrzyma zarówno lekko kwaśną glebę, jak i lekko zasadową, dla formalności podam że odczyn jaki toleruje to 5.5 - 7.5 pHa. Mango jest odporne na suszę i właściwie lepiej drzewko podsuszyć niż przelać. Zbyt duża ilość wody może spowodować pojawianie się chorób.
Drzewko powinno być umieszczone na stanowisku słonecznym, w grę nie wchodzi raczej półcień, najlepsze będzie południowe lub zachodnie okno. Według literatury nawozić należy jedynie gdy widać niedobory na liściach - np. żółknienie brzegów. Zwykle nawozi się mango dwa razy do roku, jednak w warunkach domowych nawozić można częściej, na przykład raz w miesiącu, oczywiście pomijamy zimowe miesiące.
Mam nadzieję, że udało mi się zawrzeć w tym poście wszystko co najważniejsze na temat mango. Powodzenia w uprawie!
Źródła:
http://www.abc.net.au/gardening/stories/s2164092.htm
http://houseplants.about.com/od/Tropicals/p/Mango-Growing-And-Sprouting-Mango-Seeds.htm
http://www.themangofactory.com/history/mango-history-2/#sthash.D9Zc6F5C.dpbs
http://www.extento.hawaii.edu/kbase/crop/crops/i_mango.htm
https://www.plantvillage.com/en/topics/mango/infos/diseases_and_pests_description_uses_propagation
Cyt."Co do korzeni,...zwykle rozgałęzia się tuż pod poziomem gleby...
OdpowiedzUsuńMango wpuszcza korzenie dość głęboko...
Zwykle jednak zapuszczają się około metra wgłąb ziemi"
GratulujÄ™ sensu i logiki... :)
nie widzÄ™ w tych zdaniach braku logiki XD
UsuńWitam. Moje mango niestety choruje Liście są rdzawe. Co mogę zrobić
OdpowiedzUsuńPo pierwsze sprawdzić, czy nie jest przelane/stoi w wodzie, czy korzenie są okej i nie gniją, po drugie najlepiej jeśli mango ma ciepłe i słoneczne stanowisko. Czasem mimo dobrych warunków liście brzydko się wybarwiają czy zasychają/brązowieją. Może to być brak odpowiednich warunków czy składników mineralnych w glebie. Jeśli to nie choroba, może warto zasilać nawozem, jednak tylko w okresie wiosna-lato, teraz to już lepiej odpuścić. Trzymam kciuki za mango! :)
UsuńTo nie prawda jak podano,że mango zakwita dopiero po 10 latach . U nie zakwitło pierwzy ra po 5 latach.
OdpowiedzUsuńGratulacje! Czy od tego czasu mangor kwitnie co roku? :)
Usuń