Dzień dobry!
Banany - jedne z bardziej dostępnych i popularnych owoców tropikalnych. Z pewnością każdemu początkującemu hodowcy egzotycznych roślin w pewnym momencie przyszło do głowy, by uprawiać bananowce i spróbować uzyskać własne owoce.
Jednak - nie jest to takie łatwe na jakie wygląda, i większość odmian owocowych bananów raczej w warunkach domowych nie pociągnie. Większość nie nadaje się do uprawy w domu, jednak są takie bananowce, które dają radę. I takie, które nawet w tak niesprzyjających warunkach łatwo kwitną - tak jak Musa velutina, czyli różowy bananowiec!
Nazewnictwo
Nazwa Musa powstała dzięki Linneuszowi, który przekształcił na łacinę arabską nazwę banana - mauz (موز). Z kolei velutinus po łacinie właśnie oznacza aksamitny. Oprócz tego synonimem tej rośliny jest również Musa dasycarpa i to pod tą nazwą znadziemy też trochę informacji.Kolejną ciekawostką jest słowo banan, które po arabsku oznacza palec:)
Nietrudno zgadnąć, dlaczego Musa velutina jest nazywana różowym bananowcem - ma bowiem różowe kwiaty i owoce. Rodzaj Musaceae jest chyba jeszcze bardziej skomplikowany niż cytrusy, dlatego w jego obrębie wprowadzono dodatkowe podziały na podrodziny czy sekcje. Gatunek ten należy do podrodziny Musoidae.
Źródło: plantillustrations.org/ |
Historia i pochodzenie
Pierwszy raz różowy bananowiec został opisany w 1867 roku pod nazwą Musa dasycarpa przez niemieckiego botanika Sulpiz'a Kurz'a. Szybko okazało się, że w podobnym okresie dwóch innych botaników - Niemca Hermanna Wendland'a i Anglika Georg'a Drude'a - opisało tego samego bananowca pod Musa velutina. Dopiero po wojnie, w 1949 roku badacz Cheesman zauważył, że to te same rośliny i nie ma potrzeby rozdzielać tego na dwa gatunki.
Sama roślina pochodzi z rejonów na granicy Indii i Birmy. Konkretnie możemy spotkać tego bananowca w indyjskim stanie Assam u podnóży Himalajów oraz właśnie w Birmie. Oczywiście bananowiec ten można również spotkać w innych tropikalnych rejonach świata, ze względu na swój ozdobny charakter. Uprawiany jest w innych rejonach tropikalnej Azji czy Ameryki.
Opis
Różowy bananowiec, można by powiedzieć, jest stworzony do uprawy domowej. A przynajmniej najlepiej sobie radzi ze wszystkich bananowców w hodowli poza gruntem. Przede wszystkim jest to karłowaty bananowiec, który osiąga maksymalnie 1,5-2 metry wysokości. Liście ma wiecznie zielone, podłużne, do jednego metra długości (w warunkach domowych raczej mniejsze). Mają ciemno zieloną barwę i bywa że od połowy wzdłuż nerwu mają blado różowe zabarwienie.
To co najważniejsze to kwiaty. Dużo źródeł podaje, że bananowiec ten kwitnie w młodym wieku - łatwo i szybko, nawet w uprawie doniczkowej. Po dwóch latach hodowli można uzyskać kwiaty. Warto pamiętać, że bananowce kwitną raz w życiu i po wydaniu owoców zamiera. Jednak w międzyczasie wytwarza odrosty, które w przyszłości również zakwitną, dlatego mając odrosty nie ma się czego bać:)
Musa velutina - kwiatostan |
Kwiatostan jest prawdziwą ozdobą Musa velutina. Ma atrakcyjną różową barwę i choćby dlatego warto spróbować hodować tą roślinę w domu. Kwiatostany są wzniesione (nie zwisają) i zazwyczaj zawierają kilka kwiatów o różowo-żółtym kolorze. Zazwyczaj w kwiatostanie znajdują się zarówno kwiaty żeńskie (u podstawy kwiatostanu) jak i męskie. System ten ułatwia zapylanie i sprawia, że banan wytworzy owoce.
Owoce Musa dasycarpa są jadalne! Niestety to chyba jedyna dobra informacja, ponieważ nie są to banany jak ze sklepu. Są one znacznie mniejsze - około 8 cm długości i prześlicznej różowej barwy. Pokryte są aksamitnym meszkiem, od którego pochodzi łacińska nazwa - velutina. Wewnątrz grubej skórki znajduje się miąższ z nasionami, w mniej więcej stosunku 1:1, także jeśli dojdzie do degustacji, trzeba będzie wygrzebywać twarde nasiona. Ale przynajmniej jest świeży materiał do siewu:)
W smaku owoc różowego bananowca jest słodki i zbliżony do tego sklepowego. Jeśli nie zerwiemy bananków, otworzą się one same. Zauważyłam też, że przez to chętnie dobierają się do nich ptaki (bananowiec w Singapurze na wolnym powietrzu - objedzony do połowy).
Musa velutina - owoce po otwarciu, widać ile wewnątrz jest nasion:) |
Rozmnażanie
Skąd wziąć swój egzemplarz Musa velutina? W sprzedaży łatwo można uzyskać nasiona tego gatunku. Nie jest to jednak najlepsza droga, ponieważ takie nasiona szybko tracą zdolność do kiełkowania i muszą być świeże. Już po tygodniu od wyciągnięcia z owocu tylko 50 % z nich skiełkuje. Oprócz tego są one nieco trudne do wysiania, na pewno nie dla początkujących - wymagają uszkodzenia skorupki oraz moczenia 24-48 godzin w ciepłej wodzie. A i tak to może nic nie dać.
Dlatego lepiej i łatwiej uzyskać swoją roślinę poprzez podział. Wiąże się to niestety z zakupieniem po prostu odpowiedniej sadzonki, na przykład w internecie.
Musa velutina - pokrój |
Źródła:
http://www.jse.ac.cn/wenzhang/aps07115.pdf
https://blog.gardeningknowhow.com/tbt/pink-banana-plants/
http://www.photomazza.com/?Musa-velutina&lang=en
http://www.photomazza.com/?Musa-velutina&lang=en
Bardzo ciekawy, aż się dziwię, że na forum ogrodniczym nigdy go nie widziałam - za to inne, trudniejsze w uprawie odmiany owszem. Sama się nie skuszę, ale artykuł bardzo ciekawy:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis, a roślinka wygląda super i mam nadzieję, że będę miał okazję kupić nasiona i posadzić. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper artykuł... Dużo sie dowiedziałem o Velutince
OdpowiedzUsuń