Witam, dziś zaprezentuję Wam czerwone banany, na które natknęłam się jakiś czas temu, ale wciąż można je zakupić w lepszych sklepach.
Owoce te są troszkę mniejsze od naszych zwykłych żółtych bananów - jest też z nimi mały problem. Niedojrzałe są twarde i bardzo niesmaczne. Dopiero po dwóch czy trzech tygodniach od zakupu nadawały się do konsumpcji. Smakowały bardzo podobnie do "zwykłego" banana, przynajmniej nie wyczułam różnicy. Wydaje mi się jednak, iż były takie bardziej "puszyste" w konsystencji.
Zrobiłam małe dochodzenie, gdyż bardzo ciekawiło mnie cóż to za bananowiec urodził takie oryginalne owoce. Odpowiedzi na polskich stronach internetowych niestety nie były zadowalające i po jakimś czasie natrafiłam na dobry ślad - jest to Musa acuminata 'Red Dacca'. Jest to po prostu odmiana o czerwonym kolorze owoców.
Uprawiane są we Wschodniej Afryce, Południowo-wschodniej Azji oraz Ameryce Południowej. Najpopularniejsze są w Ameryce Środkowej, aczkolwiek sprzedawane są na całym świecie. Według podziału bananowców należy do grupy AAA (triploidalnych Musa acuminata, zarówno dzikich jak i odmian uprawowych).