Dzień dobry!
Tej wiosny jakoś krążą za mną rośliny wodne, już uprawiam chiński szpinak wodny (Ipomoea aquatica) i ukorzeniam papirusy, a także wreszcie zabrałam się za niesamowicie popularne w Chinach kasztany wodne, czyli właściwie ponikło słodkie (Eleocharis dulcis) i jego rozmnażanie i uprawę! Zapraszam!
Zacznijmy od tego jaką rośliną jest nasze ponikło słodkie. Ponikło słodkie należy do rodziny ciborowatych (inaczej turzycowatych), a jej bliski krewniak, ponikło igłowate, bardzo często używany jest jako roślina akwariowa. Chiński kasztan wodny może być też mylony z inną rośliną wodną - kotewka orzech wodny (Trapa natans), która ma jadalne orzeszki i pochodzi z Europy (obejmuje również obszary Polski), ale obecnie jest rośliną pod ochroną.
Chiński kasztan jest rośliną wieloletnią, wodną/bagienną oraz ciepłolubną, występuje głównie w Azji południowo-Wschodniej (Chiny, Tajlandia, Filipiny, Wietnam, Sri Lanka czy nawet Pakistan), co może powodować problemy w ewentualnej uprawie w Polsce.
Osiąga około 15-60 centymetrów wysokości, a liście mają zredukowane do wyprostowanych cylindrycznych i dość twardych pędów. Część podziemna składa się z dwóch rodzai korzeni - kłączy i jadalnych bulwocebuli. Niestety powstawanie bulwocebul wymaga krótkiego dnia, czyli pojawiają po zimie. Dodatkowo, by mieć lepsze plony pola z kasztanami zalewa się wodą jak w przypadku ryżu.
To chyba najciekawsza kwestia dotycząca ponikła słodkiego! Tego byłam chyba najciekawsza po zobaczeniu wózków pełnych tego... warzywa? Owocu?
Kasztany wodne przede wszystkim przed zjedzeniem należy obrać ze skórki. Wewnątrz kasztan jest biały. Można je jeść na surowo lub po przetworzeniu. Chińczycy mają wiele sposobów ich przyrządzania - jako nadzienie do pierogów czy smażone danie.
Na surowo kasztan wodny ma naprawdę dziwny smak, słodkawo-mdły ale jednocześnie soczysty. W teksturze najbardziej przypomina mi wodnistą, chrupiącą gruszkę z lekkim orzechowym posmakiem. Tak jeszcze przyszło mi do głowy, że z wyglądu chińskie kasztany przypominają mi migdały ziemne.
Zdaje się, że zakup świeżego kasztana wodnego, a nie tego w puszce, może w Polsce być dość dużym problemem. Nie jest to zbyt znane i popularne azjatyckie warzywo, dodatkowo Europejczykom średnio smakuje. Niestety ponikło słodkie z puszki nie nadaje się do uprawy.
Radziłabym więc szukać świeżych kasztanów przede wszystkim w dużych miastach i w dużych sklepach, w których egzotyczne owoce i warzywa pojawiają się dość często, specjalistycznych azjatyckich sklepach czy bazarach, lub szukać w internecie - nie tylko tym polskim.
Ukorzenianie Eleocharis dulcis jest dość łatwe, szybkie i bezproblemowe, jeśli mamy w miarę świeże, nie przetworzone bulwki. Ja kupiłam trzy bulwocebule ponikła w markecie, które z całą pewnością były już jakiś dłuższy czas poza wodą czy glebą.
Pierwsze na co zwróciłam uwagę to coś u szczytu bulwek, co przypominało mi zaczątki przyszłych pędów, co możecie zobaczym na pierwszym zdjęciu, dlatego wybierałam te, które miały je nieco większe czy bardziej wyrośnięte.
Po powrocie do domu przepłukałam je pod kranem i wsadziłam do plastikowego pudełka po chińskim jedzonku wypełnionym wodą tylko tyle by kasztany wystawały minimalnie. W zasadzie wystarczy woda i temperatura powyżej 15 stopni, choć z tego co widzę, im cieplej tym lepiej, ponieważ jeden kasztan jednocześnie zaczął kiełkować i pleśnieć... U mnie temperatura w tym czasie wahała się między 20-30 stopni.
Kasztanom wymieniam wodę co 3-4 dni, ponieważ woda zaczyna mętnieć po tym czasie właśnie przez tego jednego pleśniejącego koleżkę.
Po wstawieniu do wody postawiłam moje kasztany wodne w ciepłym i słonecznym miejscu. Po 7 dniach okazało się, że dwie z trzech bulwek wypuściły twarde młode pędy długości około palca. Trzeci kasztan kiełkował zdecydowanie dłużej i pierwsze pędy pojawiły się dopiero po 2,5 tygodnia.
Po dwóch tygodniach od wsadzenia do wody pierwsze dwa ponikła wypuściły dość sporo grubych korzonków. Co ciekawe, spodziewałam się ich od spodu bulwocebuli, tak jak sytuacja ma się właśnie u cebuli, jednak korzenie nowych roślin pojawiły się na szczycie bulwy, tak jakby roślina miała być w przyszłości niezależna od niej. Ciekawa sprawa:)
Pamiętajcie, że jeśli próbujecie uprawy z bardziej zasuszonymi bulwocebulami czy w chłodniejszej temperaturze, okres wypuszczania pędów może trwać dłużej!
Ogólnie ponikło słodkie uprawiane jest w glebie jak ryż, ale mając już doświadczenie w uprawie ryżu z ziemią zalaną wodą, wiem że jest to bardzo zły pomysł (podłoże zaczyna pleśnieć), więc będę próbować uprawy w samej wodzie. Pewnie nie będzie z tego żadnych plonów, ale też nie o to mi chodzi, żeby w domu (w Chinach nie mam ogródka niestety) mieć fabrykę wodnych kasztanów, tylko poznać roślinę.
No, i nie wiadomo jak przeżyją upalne lato w mieście. Niestety mało które rośliny przeżywają okropnie gorące lato i chłodne zimy w doniczkach...
Jeśli coś ominęłam lub macie jakieś pytania dajcie znać w komentarzach:)
Spotkaliście się kiedyś z kasztanem wodnym? Smakował wam?
Ciekawe linki:
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200026729
Kotewka orzech wodny w Polsce
http://ziolaowocewarzywa.pl/warzywa/inne-warzywa/xydh/poniklo-slodkie-eleocharis-dulcis.html
Trochę o roślinie
Zacznijmy od tego jaką rośliną jest nasze ponikło słodkie. Ponikło słodkie należy do rodziny ciborowatych (inaczej turzycowatych), a jej bliski krewniak, ponikło igłowate, bardzo często używany jest jako roślina akwariowa. Chiński kasztan wodny może być też mylony z inną rośliną wodną - kotewka orzech wodny (Trapa natans), która ma jadalne orzeszki i pochodzi z Europy (obejmuje również obszary Polski), ale obecnie jest rośliną pod ochroną.
Chiński kasztan jest rośliną wieloletnią, wodną/bagienną oraz ciepłolubną, występuje głównie w Azji południowo-Wschodniej (Chiny, Tajlandia, Filipiny, Wietnam, Sri Lanka czy nawet Pakistan), co może powodować problemy w ewentualnej uprawie w Polsce.
Osiąga około 15-60 centymetrów wysokości, a liście mają zredukowane do wyprostowanych cylindrycznych i dość twardych pędów. Część podziemna składa się z dwóch rodzai korzeni - kłączy i jadalnych bulwocebuli. Niestety powstawanie bulwocebul wymaga krótkiego dnia, czyli pojawiają po zimie. Dodatkowo, by mieć lepsze plony pola z kasztanami zalewa się wodą jak w przypadku ryżu.
Po tygodniu uprawy |
Jak smakuje?
To chyba najciekawsza kwestia dotycząca ponikła słodkiego! Tego byłam chyba najciekawsza po zobaczeniu wózków pełnych tego... warzywa? Owocu?
Kasztany wodne przede wszystkim przed zjedzeniem należy obrać ze skórki. Wewnątrz kasztan jest biały. Można je jeść na surowo lub po przetworzeniu. Chińczycy mają wiele sposobów ich przyrządzania - jako nadzienie do pierogów czy smażone danie.
Na surowo kasztan wodny ma naprawdę dziwny smak, słodkawo-mdły ale jednocześnie soczysty. W teksturze najbardziej przypomina mi wodnistą, chrupiącą gruszkę z lekkim orzechowym posmakiem. Tak jeszcze przyszło mi do głowy, że z wyglądu chińskie kasztany przypominają mi migdały ziemne.
Po dwóch tygodniach uprawy już widać korzenie |
Skąd wziąć ponikło?
Zdaje się, że zakup świeżego kasztana wodnego, a nie tego w puszce, może w Polsce być dość dużym problemem. Nie jest to zbyt znane i popularne azjatyckie warzywo, dodatkowo Europejczykom średnio smakuje. Niestety ponikło słodkie z puszki nie nadaje się do uprawy.
Radziłabym więc szukać świeżych kasztanów przede wszystkim w dużych miastach i w dużych sklepach, w których egzotyczne owoce i warzywa pojawiają się dość często, specjalistycznych azjatyckich sklepach czy bazarach, lub szukać w internecie - nie tylko tym polskim.
Po dwóch tygodniach uprawy |
Jak ukorzeniać ponikło słodkie?
Ukorzenianie Eleocharis dulcis jest dość łatwe, szybkie i bezproblemowe, jeśli mamy w miarę świeże, nie przetworzone bulwki. Ja kupiłam trzy bulwocebule ponikła w markecie, które z całą pewnością były już jakiś dłuższy czas poza wodą czy glebą.
Pierwsze na co zwróciłam uwagę to coś u szczytu bulwek, co przypominało mi zaczątki przyszłych pędów, co możecie zobaczym na pierwszym zdjęciu, dlatego wybierałam te, które miały je nieco większe czy bardziej wyrośnięte.
Po powrocie do domu przepłukałam je pod kranem i wsadziłam do plastikowego pudełka po chińskim jedzonku wypełnionym wodą tylko tyle by kasztany wystawały minimalnie. W zasadzie wystarczy woda i temperatura powyżej 15 stopni, choć z tego co widzę, im cieplej tym lepiej, ponieważ jeden kasztan jednocześnie zaczął kiełkować i pleśnieć... U mnie temperatura w tym czasie wahała się między 20-30 stopni.
Kasztanom wymieniam wodę co 3-4 dni, ponieważ woda zaczyna mętnieć po tym czasie właśnie przez tego jednego pleśniejącego koleżkę.
Po jakim czasie pojawiły się pierwsze pędy?
Po wstawieniu do wody postawiłam moje kasztany wodne w ciepłym i słonecznym miejscu. Po 7 dniach okazało się, że dwie z trzech bulwek wypuściły twarde młode pędy długości około palca. Trzeci kasztan kiełkował zdecydowanie dłużej i pierwsze pędy pojawiły się dopiero po 2,5 tygodnia.
Po dwóch tygodniach od wsadzenia do wody pierwsze dwa ponikła wypuściły dość sporo grubych korzonków. Co ciekawe, spodziewałam się ich od spodu bulwocebuli, tak jak sytuacja ma się właśnie u cebuli, jednak korzenie nowych roślin pojawiły się na szczycie bulwy, tak jakby roślina miała być w przyszłości niezależna od niej. Ciekawa sprawa:)
Pamiętajcie, że jeśli próbujecie uprawy z bardziej zasuszonymi bulwocebulami czy w chłodniejszej temperaturze, okres wypuszczania pędów może trwać dłużej!
Co dalej?
Ogólnie ponikło słodkie uprawiane jest w glebie jak ryż, ale mając już doświadczenie w uprawie ryżu z ziemią zalaną wodą, wiem że jest to bardzo zły pomysł (podłoże zaczyna pleśnieć), więc będę próbować uprawy w samej wodzie. Pewnie nie będzie z tego żadnych plonów, ale też nie o to mi chodzi, żeby w domu (w Chinach nie mam ogródka niestety) mieć fabrykę wodnych kasztanów, tylko poznać roślinę.
No, i nie wiadomo jak przeżyją upalne lato w mieście. Niestety mało które rośliny przeżywają okropnie gorące lato i chłodne zimy w doniczkach...
Jeśli coś ominęłam lub macie jakieś pytania dajcie znać w komentarzach:)
Spotkaliście się kiedyś z kasztanem wodnym? Smakował wam?
Ciekawe linki:
http://www.efloras.org/florataxon.aspx?flora_id=2&taxon_id=200026729
Kotewka orzech wodny w Polsce
http://ziolaowocewarzywa.pl/warzywa/inne-warzywa/xydh/poniklo-slodkie-eleocharis-dulcis.html
Co z nimi dalej się działo?
OdpowiedzUsuńUrosły na ponad metr, może nawet więcej, ale trzymałam je ciągle w małym kubeczku z wodą więc po jakimś czasie padły, ale myślę, że jakbym miała doniczkę z ziemią dałyby radę, niestety nie hodowałam ich u siebie na mieszkaniu :)
Usuń