Dzień dobry!
Ostatnio chodzą za mną ziemniakopodobne rośliny i w tym sezonie zakupiłam conajmniej trzy różne warzywa z tej kategorii - taro, fioletowego ziemniaka (którego muszę zmusić do wypuszczenia liści by przekonać się czy jest to fioletowy batat czy fioletowy pochrzyn) oraz dzisiejszego bohatera, czyli pochrzyna chińskiego (Dioscorea polystacha). Zresztą o pochrzynach planuję jeszcze kilka postów w najbliższym czasie!
Trochę o roślinie
Pochrzyn chiński (Dioscorea polystacha), nazywany również chińskim jamem, chińskim ziemniakiem należy do rodziny pochrzynowatych (Dioscoraceae), do której należą inne ciekawe użytkowe rośliny jak właśnie fioletowy pochrzyn (Dioscorea alata), pochrzyn mniejszy (D. esculenta), ale i rośliny ozdobne jak roślina żółw (D. elephantipes).
Chiński jam jest wieloletnim pnączem osiągającym zazwyczaj od 3 do 5 metrów długości, choć może urosnąć bardziej. Pnie się po podporach owijając się wokół zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Liście pochrzynu chińskiego są błyszczące i dość ozdobne, osiągające do 11 cm długości. Kwiaty zebrane są w kwiatostany, są drobne i białe, ponoć podczas kwitnienia pachną cynamonem, stąd też jedna z angielskich nazw tej rośliny to cinnamon-vine, czyli pnącze cynamonowe.
Bulwa nadziemna |
Co ciekawe pochrzyn wytwarza również bulwki nadziemne (które nie są owocami, owocem pochrzynu są uskrzydlone torebki), które również są jadalne i są też dobrym sposobem na łatwe rozmnożenie tej rośliny. Bulwki te mają około centymetra średnicy i wygladają jak miniaturowe ziemnaiczki. Z angielskiego nazywane są yamberries.
Rośnie w tropikalnych rejonach świata. W Polsce może być uprawiany, jednak jako roślina jednoroczna. Nawet jeśli nie uda się uzyskać dużych zbiorów to będzie to ciekawa roślina ozdobna:)
Jak wygląda kłącze pochrzynu?
Kłącze pochrzynu w Chinach osiąga naprawdę rozmaite rozmiary i długości. Jednak jedną cechą główną jest kształt - cylindryczny lub wrzecionowaty, o mniej więcej podobnej średnicy na każdej długości. Jak już jesteśmy przy długości, to kłącze może osiągać nawet metr długości! Choć czasami wydaje mi się, że niektóre pochrzyny, które widuję w warzywniakach mogą mieć nawet ponad metr.
Kłącze ma dość cienką brązową skórkę skrywającą beżowe wnętrze, które jest dość kleiste i wilgotne. Po przekrojeniu jamu ze zdjęć okazało się że dwie części po rozdzieleniu wydzielają sok nieco przypominający ślinę :)
Jak smakuje chiński jam?
Tutaj mam trochę trudność bo naprawdę ciężko smak tego warzywa do czegoś porównać. Z całą pewnością nie przypomina w smaku ziemniaka czy taro, ma zdecydowanie mniej ciężki posmak, mimo dość sporej zawartości skrobii.
Jest nieco bardziej wodnisty i chrupiący od innych ziemniaczanych warzyw (trochę jak kasztan wodny), ale nie słodki a neutralny. Chińczycy zazwyczaj podają je pokrojone w plasterki (prawdopodobnie smażone) z chilli więc nie pojawia się żaden gorzki posmak jak podają niektóre strony.
Kłącza pochrzynu sprzedawane w osiedlowym warzywniaku |
Źródła i ciekawe linki:
https://wojtekwogrodzie.wordpress.com/pochrzyn/